Tijdens bijna al de Ying Ying Travel-reizen naar Japan staat een verblijf van minstens 1 nacht in een tempel op het programma. Hoe moet dat gaan? Ga je zoals de monniken ’s ochtends om drie uur, zelfs in de vrieskou, moeten opstaan en op sandaaltjes gevlochten van koord een marathon lopen nog voor het ontbijt? Moet je dan ook nog op je knieën de gangen poetsen en meerdere keren per dag geknield 45 minuten mediteren met je gezicht naar een blinde muur? Wat vind je verder van mannen/vrouwen die afzonderlijk slapen in een grote hal op een dun matje?
Vaak zijn de monniken zonen of dochters van monniken. Ze nemen de tempel thuis over nadat ze hun opleiding zoals hierboven beschreven, afgerond hebben. Maar je begrijpt dat tegenwoordig sommige zonen of dochters voor een ander leven kiezen. Het aantal monniken neemt af en dat is ook zo voor het aantal bezoekende pelgrims. Onder andere deze evolutie heeft kloosters ertoe doen besluiten ook buitenstaanders zoals de toeristen te ontvangen.
Het is nauwelijks voor te stellen. Toch zijn er nog mensen die bv. vroeger een gehaast leven leidden als zakenman of -vrouw, ervoor kiezen monnik te worden. Ze willen bv. dichter bij de natuur leven, meer bewust met alles wat onze planeet biedt, omgaan en kiezen voor de eenvoud.
Maar is hun vaak wel heel erg strenge regime ook het jouwe tijdens je overnachting in een tempel? Neen dus uiteraard. Je bent inderdaad een gast en volgens de traditie worden gasten zeer goed ontvangen. Tempels bieden meestal erg mooie avondmaaltijden aan. Ze zijn “Shukubo”. Dat betekent veganistisch. Vind je dat maar niets? Wel, eerst ervaren en dan oordelen. Van soyaproducten kun je vrij goed een sappige hamburger nabootsen. Maar men blijft in stijl. Alle producten zijn “puur natuur”. Je eet vaak wortels en paddenstoelen die in de onmiddellijke omgeving geplukt kunnen worden.
Ook de grote slaapzalen van de monniken zijn niet voor jou. Tempels zijn bedrijven zoals elk ander en ze moeten met het verminderd aantal monniken, inkomsten van pelgrims en volgelingen het hoofd boven water zien te houden. Om het de toeristen comfortabel te maken, heb je een ruime kamer. Japanse families houden ervan met de hele familie in één kamer te slapen. Dat is traditioneel zo omdat ze thuis ook vaak met meerdere generaties onder één dak of op één erf woonden. Tegenwoordig wonen de overgrote meerderheid van kinderen afzonderlijk van hun ouders. De ouders zijn bv. op het platteland (zeg maar: in het bergland!) gebleven terwijl de kinderen voor een carrière in één van de grote steden gekozen hebben. Samen op vakantie is dan heerlijk en dan zit je al snel met vier of zes in één kamer. De meeste tempels zijn dus omgebouwd naar een reeks kamers met een capaciteit van 4 mensen of meer. Maar bij Ying Ying Travel logeer je, volgens je boeking, met twee of alleen in een kamer. Dus dan ben je mooi ruim behuisd!
Stilaan komen er hier en daar zelfs kamers met een volledig private badkamer. Maar meestal heb je op de kamer een lavabo en soms een toilet. Indien niet, dan is dat toilet vlakbij in de gang. Je doucht of gaat naar het traditionele Japanse bad in een gemeenschappelijk deel van de tempel. Voor dat traditionele Japanse bad vind je elders bij deze reeks blogs nog een verdere beschrijving. Even een drempel overwinnen en dan wil je er misschien zo veel mogelijk gebruik van maken!
Hoe verloopt een dag in een tempel?
Je komt ergens tijdens de dag aan om je bagage in bewaring te geven in de tempel. Je vindt meestal een imposante reeks slippers aan de deur. Niet enkel uit hygiënisch oogpunt maar ook omwille van het geloof kom je nooit met je schoenen binnen. Ja, toch wel, als je dood bent en opgebaard.
Binnen vind je meestal prachtige houten vloeren. De meeste van deze tempels zijn 150 tot 250 jaar oud. Men vraagt dus soms je reiskoffer niet over de vloer te rollen maar op te tillen. Een monnik zal je ontvangen en je kamer toewijzen. Er wordt dan praktische info gegeven en dan kun je buiten voor het dagprogramma van onze bezoeken.
Indien enigszins mogelijk ga je vóór het avondeten in bad. Dan zijn “ziel en lichaam” gereinigd. Soms lukt dat niet in verband met al het moois wat er in de omgeving te beleven kan zijn.
De monniken gaan al snel na het avondeten slapen want hun dag begint vaak om 3 of 4 uur in de ochtend. Tijdens de avond is het dus erg stil in de tempel. Meestal gaat de buitendeur ook ten laatste om 21 u. op slot. Tijdig binnen zijn, is dus belangrijk voor een warm nestje. Voor jou begint de ochtend meestal om 6 u. Dan kun je op vrijwillige basis naar het ochtendgebed. De hoofdmonnik en andere monniken zullen dan in de meestal bijzonder imposant ingerichte gebedshal hun sutra’s uitspreken. Dat is behoorlijk authentiek. In sommige tempels wordt vuur aangestoken waarin latjes verbrand worden met daarop de namen van overleden volgelingen die op die dag herdacht worden. Dat is op een bepaald aantal dagen na het overlijden, tot zelfs het 39e of het 50e jaar daarna. Dat begeleidt deze mensen op weg naar de Verlichting (het Nirvana).
Onmiddellijk na het ochtendgebed heb je ontbijt. Dat is ook “Shukubo”, veganistisch dus. Even geen spek met eieren! In tegenstelling tot het avondmaal is het ontbijt sober. Een monnik zal dan afscheid nemen en je een veilige reis wensen. Dat was vroeger minder evident. Vele tempels zijn ver in de bergen gelegen en het pad om ze te bereiken, was vaak niet ongevaarlijk. Jij gaat lekker veilig met onze eigen bus of de trein vertrekken en de zoveelste mooie dag beleven van je veelzijdige avontuur in het Land van de Rijzende Zon!