Vragen over een reis?  +32 14 73 71 84   +32 497 63 42 20  info@yingyingtravel.eu

Veelgestelde vragen

Home » Meer weten? » Veelgestelde vragen

Wie wil reizen naar China, Japan, Mongolië, Australië, Nieuw-Zeeland, Jamaica of zuidelijk Afrika doet dat best goed voorbereid. Ying Ying Travel begeleid je bij elke stap en zorgt ervoor dat je een onvergetelijke en onbezorgde reiservaring beleeft. Op deze pagina vind je alvast enkele vaak gestelde vragen die je verder op weg helpen. Heb je meer informatie nodig? Dan helpen we je graag verder! 


 

China

<p class="rtejustify"><strong>Reis mee door dit gigantische land vol eeuwenoude beschavingen en cultuur. Ontdek de mooiste plaatsen die China te bieden heeft, van Beijing met toppers als de verboden stad tot de Grote Chinese Muur. Van Xian met het indrukwekkende terracottaleger, tot Zhangye met zijn oogverblindende regenboogbergen. Van Zhangjiajie met zijn Avatarbergen en duizelingwekkende glazen brug tot Shanghai met de grootste haven en een spil in de Chinese economie.</strong></p>

<p class="rtejustify">&nbsp;</p>

<h4>56 volkeren binnen 1 land</h4>

<p class="rtejustify">Maak kennis met de cultuur van de Dong, Miao, Zhuang, Hani, Yi, Yao, Tujia, Sani, Hui en alle andere volkeren die China rijk is. Je passeert kleine dorpjes waar eeuwenoude tradities in ere zijn gehouden. Hun kleurrijke markten zijn uiterst fotogenieke plaatsen.<br />
&nbsp;</p>

<h4>Ruiken, proeven en beleven</h4>

<p class="rtejustify">Reizen is niet enkel een land zien, maar ook ruiken, proeven en beleven. Zowel op markten in de grote steden als in de lokale dorpskeukens kijk je mee over de schouders van de Chinese koks. Laat je verrassen door de diversiteit van de regionale keukens!</p>

<p class="rtejustify">&nbsp;</p>

Japan

<p class="rtejustify"><strong>Een land in de kijker! Maak komaf met de stereotypen zoals overvolle metro’s en drukke steden. Integendeel! In Japan heerst enorme discipline en rust. Bovendien bestaat het land voor 85% uit wilde natuur: woeste bergen, uitgestrekte rijstvelden, vulkaanbronnen, een betoverende kustlijn. Wat wil je nog meer? Ying Ying Travel maakt je ervaring absoluut veelzijdig en seizoensafhankelijk. Het onuitputtelijke Tokio, de kunstschatten van Kyoto, de Fujiberg, de Japanse Alpen maar ook verborgen dorpen vol rust. Verwondering verzekerd!<br />
&nbsp;</strong></p>

<h4>Een onvoorstelbare combinatie</h4>

<p class="rtejustify">Kom kijken achter de schermen van deze mystieke parel! Hij is echt zoveel meer dan tempels en schrijnen. Hoe combineer je hightech met de ontelbare praktijken afkomstig uit de natuurgodsdiensten? Hoe pas je eeuwenoude ambachtelijke werkwijzen toe in hedendaagse kunst en design? Wat zit er achter de bijzondere omgangsvormen? Ying Ying Travel helpt je ontdekken en beleven!</p>

<p class="rtejustify">&nbsp;</p>

<h4 class="rtejustify">Niets is wat het lijkt</h4>

<p class="rtejustify">Je komt er snel achter in Japan. Je maakt niet zomaar een toeristische rondrit. Voor elke beleving en elk verschil is een goede reden. We helpen je wegwijs worden en Japan begrijpen in zijn vele aspecten. De drukbezochte kustvlakte zegt nog niets over het leven in het hooggebergte of als visser. Dan is er ook nog de terecht geroemde Japanse keuken. Maak je klaar voor een fantastische ervaring!<br />
<br />
&nbsp;</p>

In de meeste gevallen is dat geen probleem. Er is keuze genoeg van voeding die normaal wel in je dieet past. Het is wel zo dat bij de culinaire maaltijden die in het programma voorzien zijn, er geen afwijkingen mogelijk zijn. De reden daarvan is dat Japans eten bereiden, met een indrukwekkende reeks afzonderlijke schoteltjes, reeds enorm veel werk is. Daarvan afwijken, maakt het leven van de keukenpersoneel dan onhaalbaar. Maar de hoeveelheid is overvloedig en zelfs al kun je slechts een deel van de aangeboden gerechten opeten, dan heb je wellicht nog meer dan voldoende. Japan is geen geweldig land voor veganisten. Want in erg veel producten, ook waar het niet voor de hand ligt, zitten ingrediënten van vis en schaaldieren. Vegetariër zijn waarbij vis geen probleem is, is wel goed te doen. Er is een weelde aan groenten en er wordt sowieso weinig vlees gegeten.

De meeste van je accommodaties hebben uitstekende wasmachines en waspoeder ter beschikking voor een kleine vergoeding (tussen 1 en 3 EUR). Ook is het mogelijk in de kamer te wassen en linnen te drogen. De meeste airco/verwarmingstoestellen voorzien een functie “drogen”. Dat doet de was die je zou opgehangen hebben, inderdaad snel drogen.

Japan is onuitputtelijk. Er is zeer veel te zien en te doen. Je wil natuurlijk het maximale uit je reis halen en Ying Ying Travel zet zich daar graag voor in. De meeste deelnemers willen liefst alles meemaken en zien. Lukt het toch even niet of wil je op adem komen, dan kun je uiteraard wel degelijk van het programma afwijken en/of rust nemen. Voel je daartoe te behoefte, dan kan de gids je aangeven hoe dat het best kan en waar je de groep kunt terugzien als dat mogelijk is. Uiteraard gaat het programma voor de rest van de groep gewoon door.

Er is formeel in het programma niet echt tijd voorzien om gewoon te winkelen. Maar je gids zal wel aanduiden waar je best je souvenirs haalt en dan zal daar ook even de gelegenheid toe zijn terwijl wie niet wil winkelen, een bezoek aflegt. In zowat elk programma hebben we een namiddag die opzettelijk heel relax is. Dat is meestal in Nara, in het midden van de reis. Daar kun je even op adem komen, heel makkelijk aankopen doen die deelnemers wel eens graag doen en waar tijd voor nodig is. Dat is bv. zo als je een kimono wil kopen of artistiek materiaal. Nara is daarvoor bijzonder geschikt door zijn kleinschaligheid en aanbod.

Je komt nooit in een Japans huis met je schoenen. Dat is ook zo voor ryokan, de typisch Japanse accommodaties. Ook daar laat je de schoenen achter in de hal. Er wordt keurig voor gezorgd door het personeel. Je krijgt dan ter plaatse slippers. Die zijn ofwel van een natuurlijk materiaal gemaakt ofwel van een antibacteriële kunststof. Eigen slippers meebrengen, hoeft dus niet. Overigens worden ook die vaak binnen niet toegestaan.

In alle hotels westerse stijl, veruit de meeste accommodaties dus, heb je een eigen badkamer. Dat is soms ook zo in de “ryokan”, dus de accommodaties in authentiek Japanse stijl. Maar dat dan betekent dat ze niet meer helemaal authentiek zijn. Soms is er enkel een wastafel en een eigen toilet in de ryokan. De badvoorzieningen zijn dan gemeenschappelijk, wel voor mannen en vrouwen afzonderlijk voor de ryokan die voor deze reizen gebruikt worden. Daar kun je douchen en baden. Dat gebeurt wel volgens bepaalde regels die hygiëne waarborgen voor iedereen. Datzelfde geldt voor tempelverblijven. Vaak heb je in ryokan de keuze tussen je eigen badkamer en een soms erg prachtig (vulkaan)bronbad met gemeenschappelijk gebruik. Dat is een ervaring maar voel je alsjeblief geheel vrij daarin.

In door toeristen druk bezochte plekken wil dat soms nog redelijk meevallen. Maar zelfs ook daar zijn de misverstanden overvloedig en is een gesprek buiten de toeristische context meestal niet mogelijk. Japanners hebben het sowieso al heel moeilijk met Engels en als er dan nog eens foutief Engels gesproken wordt met een “vreemd” Europees accent, dan krijg je een toren van Babel. Maar je gids vertaalt waar nodig en zo kom je een heel eind verder.

Dat wordt absoluut tot een minimum beperkt. Reizen in Japan gebeurt voor een deel met het fantastische treinnetwerk. Je zorgt dan voor je eigen bagage in de stations of in de onmiddellijke omgeving, zoals de enkele minuten tussen het station en je accommodatie. Soms wordt de bagage in een kluis of bagagebewaarplaats gezet. Makkelijk is een rolkoffer. In de stations zijn bijna overal roltrappen maar soms ook niet en dan is het even beredderen. Er zijn maximaal toegelaten afmetingen voor op de treinen. Sedert mei 2020 moet elke treinreiziger in Japan die strikt naleven. Lengte + breedte + hoogte mag niet meer dan 160 cm zijn. Onze gids adviseert dat de dikte best niet meer dan 30 cm is. Dat heeft te maken met de bagagerekken in de treinen. Dikkere bagage kan er niet in. Ideaal is bagage waarvan de gezamenlijke afmetingen niet meer dan 130 cm zijn. Dat komt overeen met een inhoud van 60 liter tot maximaal 70 liter.

Japan is op bepaalde punten juist heel authentiek, op andere behoorlijk “verwesterd”. Voor het ontbijt is er vaak de keuze tussen Japans en westers ontbijt, of je hebt een buffet met de beide ter beschikking. Soms is het strikt Japans. Dat ontbijt is steeds helemaal vers bereid, met soep, vaak een gebakken visje of wat vlees, zeewier, een groenteslaatje, aardappelsla of pastasla op Japanse wijze enz. Er zijn verschillen volgens de streek. Het ontbijt in Japanse stijl is wel wat wennen voor de meeste reizigers maar er is steeds wel iets bij dat iedereen eet. Soms wordt er ook een broodje bij geserveerd maar dat ziet men eerder als een soort nagerechtje of iets voor de kinderen.

Dat is praktisch overal zo. Enkel wanneer we ergens behoorlijk verscholen in de bergen zitten in een traditionele ryokan of tempel, kan Wifi wel eens ontbreken of onvoldoende werken.

Absoluut niet. Er zijn verschillende mogelijkheden. Het is mogelijk dat er in je kamer gewoon een bed staat, zelfs al heet de accommodatie een “ryokan”. Dat is dan eerder een accommodatie van gemengde stijl. In een authentiek Japans decor, kom je in de kamer en dan vind je helemaal geen slaapplaats. Er zal een lage tafel staan met kussentjes om op te zitten of lage stoeltjes. Vaak is er ook een soort patio met gewone stoelen en een tafeltje. Tijdens het avondeten komt het personeel in je kamer. Dat is heel normaal. Als je terugkomt, vind je dan je slaapplaats helemaal voorbereid. Je ziet op de grond een matras liggen. Dat is de “futon”. Die wordt bedekt met een laken en donsdeken. Daar slaap je op. Soms is dat een behoorlijk stevige matras die volkomen als een bed voelt. Soms, vooral in de zomer, is die matras dunner en voelt ze ook koeler. Vind je de matras te dun, trek dan even de kast open. Daar vind je vaak nog meerdere matrassen die je kunt gebruiken als je dat wil. Mocht er geen matras meer voorhanden zijn in de kamer, dan kan die gevraagd worden aan het personeel. De meeste reizigers zijn zeer blij verrast door het gevoel van de futon.

Ons programma voorziet de nodige vrijheid om bv. zelf lunch of avondeten te kiezen. Dat houdt de sfeer in de groep goed en geeft je wat privacy. In het begin is het even wennen. Vele restaurantjes zijn klein en het is dus handig dat de groep zich opsplitst voor het eten. Je gaat bv. er met twee of vier op uit. De gids doet waar mogelijk steeds voorstellen over wat je waar kunt krijgen en helpt bij het bestellen als dat nodig is. Er wordt meestal niet echt iets anders dan Japans gesproken en jouw uitspraak van een in het woordenboek gevonden woord leidt ook meestal tot nergens. Maar soms kent de ober net die woorden in het Engels die nodig zijn om jou te kunnen bedienen. De vrijheid om zelf eetplekken te zoeken, geven vaak aanleiding tot erg verrijkende ervaringen en fijne ontmoetingen met de lokale bevolking. Vaak zijn er Engelstalige menukaarten.

Japan is een erg lang land en heeft dan ook nog flink wat hoogteverschillen. De kust aan de kant van Tōkyō krijgt een warme golfstroom waardoor het klimaat zachter is dan het meer zuidelijk gelegen Ōsaka. Per reis vind je een meer gedetailleerde beschrijving van het klimaat in het tabblad “Praktisch”.

Mongolië

<p class="rtejustify"><strong>Mongolië is een ongerept wonder, een land waar zandduinen zingen, paarden rondzwerven en nomadische herders vreemden met open armen ontvangen. Het is de thuisbasis van 3 miljoen mensen die het uitgestrekte land van hun voorouders erfden. Mongolië heeft een unieke geschiedenis die teruggaat tot het Mongoolse rijk van Genghis Khan. Simpel gezegd, Mongolië is een land van onverwacht avontuur, paarden, nomaden en blauwe lucht.</strong><br />
&nbsp;</p>

<h4>Leven als nomaden</h4>

<p class="rtejustify">Tot 40 % van de Mongolen leeft als nomadische herders. Ze leven meestal tientallen kilometers verwijderd van nabijgelegen gemeenschappen en gaan een viertal keer per jaar op zoek naar beter grasland voor hun vee. Je brengt tijd met hen door en leert over het traditionele Mongoolse dagelijkse leven.<br />
&nbsp;</p>

<h4>Overnachting in een Ger</h4>

<p class="rtejustify">Geen betere manier om Mongolië te ervaren dan met een overnachting in een traditionele Ger. De Mongoolse Ger wordt al meer dan 3000 jaar gebruikt en is gemakkelijk te verplaatsen. Ideaal voor de nomadische manier van leven. Wist je trouwens dat Ger in het Mongools gewoon "thuis" betekent?</p>

<p class="rtejustify"><br />
&nbsp;</p>

Een Mongolische GER is zowat hetzelfde als een Russische Yurt.  Dat is dus een draagbare ronde tent. Het geraamte is een constructie van hout of bamboe. De zijkanten zijn gemaakt van kruiselings lattenwerk voor de muren en stijlen voor de deuropening. Het dakwerk bestaat uit een reeks ribben die naar een wiel leiden. Dat wiel boven in de dakconstructie dient om eventueel licht en lucht binnen te laten. Het geheel is omhuld met vilten doeken en soms dierenhuiden. Dat isoleert al behoorlijk. Moderne GERS staan soms op een houten platform en zijn soms ook gemaakt van modernere materialen zoals een metalen geraamte en canvasdoek, een plexiglas-koepel en technische isolatie. Handige Harry’s kunnen een GER in een viertal uren met enkele mensen samen overeind zetten. En voila! Je hebt meteen het comfort en de warmte van een huis! Er is verwarming in de GER. Traditioneel is dit een houtkachteltje dat in het midden onder het wiel staat. De schouw loopt dan door het midden van het wiel naar buiten. Families die in een GER wonen, hebben er een salon in staan, een kook- en eethoek, TV en andere elektrische voorzieningen. Die worden ofwel op het net aangesloten als dat er is, of met een generator aangedreven. Hoe dan ook, je kunt er dus je elektrische toestellen in opladen, al is het aantal stopcontacten vaak beperkt tot bv. 2. Zelf een verdeelstekker meenemen, lost dit op.

Een GER voelt als een heerlijk gezellige bungalow. De afwerking is meer luxueus als je dichter bij een stad(je) zoals Ulaanbaatar of Murun bent, wat minder als je ver van de bewoonde wereld bent. Logisch ook toch? Maar het basiscomfort is steeds hetzelfde: bedden of bakken met matrassen erop, prima bedlinnen, elektriciteit, licht, een tafeltje en twee stoeltjes of zo. Meestal is de decoratie heel erg authentiek, met traditioneel beschilderde meubelen. Je hebt gewoon alle comfort van een eenvoudige hotelkamer. In mogelijk één of twee gevallen kan er vast aan je GER zelfs een eigen badkamer zijn. Dat is niet meer authentiek Mongools. Het is, zeg maar, een toegift aan het evoluerend toerisme maar geef toe, een moment van luxe dat niemand zal versmaden. Soms is zeep/shampoo voorzien, soms niet. Zuivere handdoeken zijn altijd voorzien in de GER.

Er is een sanitair gebouw (mannen/vrouwen afzonderlijk) met een douche-installatie. De inrichting is zowat evenredig met die van de GER zelf. Ze is dus meer luxueus als je dichter bij de bewoonde wereld bent, soms minder in zeer geïsoleerde gebieden. Maar je hebt altijd je warme douche, al is dat soms in alle eenvoud. Voorzie jezelf zoals wanneer je op een camping een douche zou gaan nemen in het sanitaire gebouw. 

Je verwacht in de geïsoleerde gebieden van uitgestrekte steppen en het ruige bergland enkel rijst met bonen? Wel, dan vormt je reis met Ying Ying Travel absoluut een revelatie. Het eten is erg verzorgd! Meestal eet je in een gebouw bij het GER-complex, soms onderweg in een dorpje en af en toe is er picknick ‘in the middle of nowhere”, een schitterende “nowhere” dan wel! Maar de Mongoliërs zelf leven traditioneel van wat ze rond de GER kunnen hebben. Alle Mongoliërs zijn in oorsprong nomaden. Dit betekent per definitie dat de GER telkens afgebroken en elders heropgebouwd werd/wordt waar het goed grazen is voor de kudden. Dan kun je dus geen landbouw beginnen. Dat betekent dat het traditionele dieet zowat volledig opgebouwd is uit vlees en zuivelproducten. Maar vele nomaden schakelen geleidelijk over naar een meer sedentaire levensstijl. Ze vestigen zich in een kleine woongemeenschap of in het extreemste geval verhuizen ze naar één van de weinige grote steden. Overeenkomstig worden hier en daar groenten gekweekt, of ze worden aangevoerd uit de buurlanden. De meeste Mongoliërs vinden groenten en fruit niet echt aantrekkelijk. Ze houden zo van hun vlees. Maar met toeristen ligt dat al wel eens anders. Dat is ook zo voor de groeiende groep Mongoliërs die wat meer gezondheidsbewust willen leven. De maaltijden voor gasten zoals jij worden zondermeer heerlijk bereid met de beperkte selectie van ingrediënten die er dan zijn. De keuken doet veel meer aan de Russische keuken denken dan aan de Chinese, de twee buurlanden. Je reis is voornamelijk in geïsoleerd gebied. Daar wordt veel gebruik gemaakt van wat men ter plaatse kan kweken in die klimaatzone. In het geval van groenten, wordt veelvuldig gebruik gemaakt van tomaten, uien, paprika, aardappelen, komkommer, wortelen en soortgelijke. De Mongolische bevolking vinden al die groenten over het algemeen niet geweldig. “Wij zijn geen konijntjes”, lachen ze dan met hun schitterend witte tanden van al die zuivelproducten die ze binnenkregen toen ze klein waren, en nu nog. Maar ze weten wel dat vele toeristen die groenten wel lusten. De standaardmaaltijd zal met veel, overigens heerlijk en volledig natuurlijk gekweekt vlees zijn. Ying Ying Travel geeft je de mogelijkheid voor de hele reis te kiezen voor een vegetarische maaltijd. Dat is zonder vlees. Eieren, kaas enz. zullen er wel bij zijn. Omdat in de GER-kampen alles op voorhand wordt voorbereid voor je komst, vraagt Ying Ying Travel wel deze optie niet te wijzigen tijdens de reis. Men beschikt zomaar niet over een supermarkt vlakbij om iets anders voor je te halen dan voorzien. Ongetwijfeld begrijp je dat. Wat komt er in de plaats? Eén van de meest fabelachtige geïsoleerde en ongelooflijk gastvrije delen van de wereld. Laat iedereen ervan genieten zolang het nog duurt! In Ulaanbaatar vind je alles wat je elders ter wereld zou vinden qua voeding en drank.  In de meeste programma’s is een uitstekende Mongolische Barbecue voorzien als afscheidsdiner.

Afhankelijk van de route verblijf je in één of meerdere hotels. In Ulaanbaatar is dat een erg mooi en geheel centraal gelegen hotel met alle denkbare en westerse luxe. Als er nog een ander hotel in je route ligt, is dat meer in een afgelegen stad zoals Murun. Daar is het comfort wat eenvoudiger maar nog helemaal prima, onverwacht prima zelfs gezien de ruige omgeving. In de hotels is zeep, shampoo, enz. voorzien.

Wasmachines zijn er zelden. Reken er best niet op. Maar een handwasje kan altijd. Neem daarvoor een “zeep voor alle doelen” zoals Sunlight mee. Je kunt je kledij drogen in de GER. Enkele lichte kapstokken zijn dan ook handig. Je hangt ze op aan het geraamte van de GER. Ook buiten tegen de GER-wand drogen, kan een optie zijn, zeker als je ergens wat langer blijft. Het klimaat is zo droog dat alles bijzonder snel droogt.

Het best is gerieflijke trekkingkledij in een koffer of reistas die tegen een stootje en stof kan.  De temperatuur kan wisselend zijn volgens de hoogte. Ulaanbaatar ligt op 1350 meter en heeft een korte zomer. Maar als je bv. naar het Khuvsgul Meer gaat, dan kom je heel even op hoogten van boven de 2000 meter. Informeer je bij de gids de avond voordien om te weten welke kledij je voor de volgende dag best kunt voorzien. Het is nuttig stevige schoenen te voorzien die tegen stof en rotsen kunnen. Sportieve wandelschoenen of lichte trekkingschoenen zijn prima geschikt. Je hebt nooit echt formele kledij nodig. Misschien is iets net iets eleganter nuttig voor in de hoofdstad maar ook dat is geen must.

Dat hangt van verschillende factoren af. Vooreerst moet je je houden aan de regelgeving van de maatschappij waarmee je de internationale vlucht doet. In de meeste programma’s zal ook een binnenvlucht zijn. Daar is een toeslag per kilo boven de 10 kg of een andere (lage) grens. Maar de toeslag is slechts minimaal, zoals 2 EUR per kg. Je wil evenwel niet met een al te grote koffer in je GER moeten binnenkomen. Als de GER wat kleiner is, is dat ook gewoon niet gerieflijk. Er zijn wel kruiers voorzien vanaf de parking van je voertuig tot aan je GER.

Je zit ruim in een terreinwagen in comfortabele zetels en met de nodige plaats. Er zijn 4 tot 6 passagiers in elke terreinwagen. Zeker tussen Ulaanbaatar en Kharkhorum zijn de wegen meer dan behoorlijk en geasfalteerd. Ten westen van Kharkhorum en in de Gobiwoestijn rijd je over pistes. Die kunnen af en toe hobbelig en dus avontuurlijk zijn maar meestal rijdt dat zeer behoorlijk. De bagage wordt, afhankelijk van de groepssamenstelling, in je eigen terreinwagen vervoerd of gezamenlijk voor de groep in een andere terreinwagen. De wagens rijden in konvooi. De bestuurders zijn allemaal doorwinterde terreinkenners en zeer vaardige professionals.

In de hotels is er WIFI. Als je niet in al te geïsoleerd gebied zit, zal er bij het hoofgebouw/restaurant van het GER-kamp ook wifi zijn. In echt geïsoleerde gebieden ben je samen met iedereen in het grote niets. Er is ook geen telefoonverbinding. Een prachtige Detox!

Dat hangt niet enkel af van de activiteiten die dag maar ook van het soort weg waarom je rijdt. Elke dag is in het programma aangegeven hoe lang de rit in het voertuig effectief is, exclusief de talrijke en telkens boeiende haltes en activiteiten. Onderweg zijn er allerlei interessante zaken te zien. Jezelf vervelen, gaat er niet bij zijn. Er is voldoende tijd om te genieten van rust in of in de omgeving van sommige van de GER-kampen waar het prachtig vertoeven is. Klaar om bij het Terkhiin Tsagaan Meer vanuit het GER-kamp op de berg te kruipen voor een schitterend panorama? Of wil je zo graag dobberen in één van de  warmwaterbronnen? Dat komt in orde!

In ver afgelegen gebieden, is het moeilijk je geld op te krijgen. Er is gewoon niets te koop, behalve meestal een biertje of wijntje in het restaurant van het GER-kamp. Occasioneel zijn er wel mogelijkheden om iets te kopen. Dat is bv. zeker zo in Ulaanbaatar (het begin en einde van de meeste reizen), in het viltfabriekje in Kharkhorum, op de markt in Murun, bij de occasionele kraampjes langs de weg of bij de venters aan de ingang van het GER-kamp bij het Khuvsgul Meer. Je vindt vaak heerlijke wollen spullen zoals sokken en versieringen. Er is ook een fijn winkeltje in het Kharkhorum Centre Museum.

Dat hangt helemaal van het seizoen, de bezochte streek en de hoogte af. De zomer is kort in dit land, van mei tot begin september. De dagen kunnen heerlijk warm zijn maar in zeker in het begin en op het einde van de zomer kunnen de nachten best fris zijn. Geen zorg, het kacheltje in de GER zorgt dat je niet in een koude kamer moet opstaan. In de dag kan de temperatuur in juni-juli-augustus oplopen tot 25 graden of meer. Heerlijk dus.  Het is erg droog in Mongolië, dus ook de koudere dagen geven nog een heerlijk gevoel.

Dat staat je volledig vrij. Als je bv. liever niet op een kameel of paard zit, geen probleem. Geen enkele activiteit is zodanig lang dat je ergens lang zou moeten wachten. Dat gezegd zijnde, men gaat ervan uit dat je als bv. paardrijder een beginner bent. Nog nooit gedaan, geen probleem. Je wordt veilig en volkomen begeleid.

Deze reis is erg veelzijdig en regelmatig wordt een stuk te voet afgelegd. Maar dat is nooit echt ver, meer een korte wandeling die zowat iedereen makkelijk kan. Dit is een reis die echt iedereen aankan. Je hoeft helemaal geen goede wandelaar te zijn. Wil je toch meer wandelen, dan kan dat gerust op momenten wanneer anderen van een drankje genieten in het GER-kamp bijvoorbeeld.

 

Een grote stad als Ulaanbaatar heeft wat alle grote steden hebben: armere en rijkere mensen. Maar een gevoel van onveiligheid is er zeker niet bij. Overal elders in Mongolië heeft Ying Ying Travel de meest eerlijke mensen tegen mogen komen, zelfs zeer eerlijk. Dat heeft te maken met het volksgeloof. Een GER heeft normaal geen slot op de deur. In de GER-kampen voor de toeristen is dat wel zo maar vaak stelt het niet veel voor. Je neemt gewoon de voorzorgen die je wereldwijd zou nemen maar dat moet ruim volstaan. Je kunt hier zorgeloos genieten. Wat wil je nog meer?

Australië - Nieuw-Zeeland

<p class="rtejustify"><strong>Australië, het oudste continent met ook een heel nieuwe geschiedenis, een wereld in één land en in volle uitbouw. Enkel leegte? Helemaal niet. Je beleeft het land in een dwarsdoorsnede van het uiterst gevarieerde zuiden. Je gaat van kust naar kust tussen Perth en Sydney en zigzagt naar alle mogelijke boeiende plekken en ervaringen. Je geniet van de bevolking, de kunst en cultuur, het land en de zee.&nbsp;En ook een stukje “Outback”. Dat zijn de gebieden ver van de bewoonde wereld.</strong></p>

<p class="rtejustify">&nbsp;</p>

<p class="rtejustify"><strong>Nieuw-Zeeland, Aotearoa, het land van de Witte Wolk voor de Maori-bevolking. Zo geïsoleerd en dan nog eens heel anders dan Australië. Het Noord- en het Zuideiland zijn dan ook nog heel verschillend. Intense natuurpracht, spectaculaire ritten, een fauna en flora regelrecht uit de oertijd, spetterende vulkanen en geysers, fjorden, reuzenvarens, een sensationele kustlijn. Al het groen van de wereld in één land. Niet te geloven? Dan moet je eens gaan kijken met Ying Ying Travel!</strong></p>

<p>&nbsp;</p>

<h4>Australië van kust naar kust</h4>

<p class="rtejustify">Sydney, Melbourne, Adelaide, Perth, Canberra! Allemaal weer anders. Tussenin dan nog: de boerderij van één van onze gidsen, sneeuw, de ruige kusten, Aboriginalland en cultuur, mijnbouw, de Royal Flying Doctor Service, een eclectische bevolking die er immigreerde uit alle hoeken van de wereld. Dat belooft variatie!</p>

<p class="rtejustify">&nbsp;</p>

<h4 class="rtejustify">Nieuw-Zeeland</h4>

<p class="rtejustify">Kia Ora, is veel meer dan goedendag in het land van de Maori! Er komt een soort van universum mee. Het is wie je bent, wie je erkent, van waar en wie mensen stammen. Het erkent het land, de zee en al het leven. Het maakt je tot deel van de overweldigende en magische natuur: weelderige regenwouden, parelwitte stranden, zuivere fjorden vol walvissen, orka’s en dolfijnen. Iets moeilijker wordt het om de echt bijzondere kiwivogel te vinden. Het is een nachtdier!</p>

<p>&nbsp;</p>

<h4>Australië en Nieuw-Zeeland: even erdoor rijden?</h4>

<p class="rtejustify">Je rijdt niet zomaar rond. Je neemt de tijd en staat stil bij waar anderen voorbijrazen. Onze gidsen kennen de landen als hun broekzak en dat zul je geweten hebben. Het oppervlakkige laagje van “een westerse cultuur” wordt er in geen tijd afgepeld. Zelfs de woestijn blijkt van leven te krioelen! Dat wilde oerwoud ook! Dat moet je zien!</p>

<p class="rtejustify">&nbsp;</p>

AU: Uiteraard is dat erg verschillend volgens het programma. Maar je vertrek ’s morgens en aankomst in de avond worden bepaald door het zonlicht. Het is erg belangrijk dat de bus in daglicht kan rijden. ’s Avonds komen vele van de schuchtere diersoorten op de weg en dan is het rijden gevaarlijk. Door de drie tijdzones die je doorkruist, schuift het uur van vertrek steeds op, overeenkomstig met het moment waarop de zon opgaat. Het uur van aankomst doet hetzelfde. Het kan variëren tussen 6.30-17 u. en 8-18.30 u. bv.

NZ: De afstanden in dit land zijn heel wat kleiner dan in Australië maar de uurindeling verschilt niet zoveel. Ook in NZ hebben de mensen de gewoonte vroeg op te staan en ook eerder vroeg te gaan slapen.

AU: Australië munt uit in prachtige natuur en de deelnemers overtreffen vaak geheel zichzelf in de foto’s die ze nemen. Je stopt vaak op plaatsen die zich daartoe lenen en waar niet enkel de fotografen genieten. Er is elke dag gelegenheid je apparatuur op te laden.

NZ: even eindeloze gelegenheden!

AU en NZ: Die wordt vervoerd in de bagageruimte van de bus, in een aanhangwagen of uitzonderlijk op het dak van de bus. Ze moet wel tegen een stootje kunnen en het stof van de “Outback”. Je draagt je bagage enkel op de korte afstand van de bus naar je eigen hotelkamer en terug. Kruiers zijn niet voorhanden.

NZ: Wanneer je op cruise op de Doubtful Sound bent, heb je enkel je bagage voor de nacht bij in een kleine zak of zo. De rest van je bagage wordt veilig in de bus geborgen.

AU: In de steden kiest Ying Ying Travel met veel zorg erg centraal gelegen accommodaties. Dat komt onze bezoeken erg ten goede. De comfortstandaard in Australië is hoog. Australiërs zelf zijn ook fervente reizigers en ze verwachten veel van hun verblijfplaatsen. Daar heb jij voordeel bij. Naarmate je naar meer geïsoleerde gebieden gaat, is de kamerinrichting wat eenvoudiger in sommige gevallen. We hebben dan bv. bungalows maar wel met alle voorzieningen, airco, verwarming, koffie/theefaciliteiten enz. Vaak is er ook een kleine keuken bij. De standaard is ***.

NZ: De standaard in Nieuw-Zeeland is bijzonder comfortabel. Ying Ying Travel gebruikt hier  ***(*) en ****.  Het comfort is vaak hoger dan in Australië omdat de accommodaties nooit zo afgelegen zijn.

AU: Er wordt een hele afstand afgelegd. Het begin- en eindpunt van je reis liggen in vogelvlucht zowat 3000 km uit elkaar. Het westen van Australië is ook warmer en droger dan het oosten. Maar overal mag je je aan aangename temperaturen verwachten. Enkel in het hooggebergte rond Mt. Koscuiszko kan het kouder zijn en ben je mogelijk even in de sneeuw.

NZ: Nieuw-Zeeland moet wel ongeveer de kampioen zijn in uitersten. Op het zuideiland zit je in Greymouth bv. lekker in de warmte maar amper enkele uren later sta je bij de Fox-gletsjer. Maar het reisseizoen is de late zomer, dus dat valt erg mee. Het klimaat in februari is bv. veel stabieler dan in januari, wat dan ook nog eens in de Nieuw-Zeelandse zomervakantie valt. Februari is ook veel rustiger. Nochtans kan het weer in de bergen zoals altijd, alle kanten op. Van de ene dag op de andere, kan het zomaar 15 graden verschillen. De Fox-gletsjer zelf ligt op 2600 meter en hoger. Voor de Heli-Heli-Hike krijg je evenwel een jas en ander materiaal ter plaatse.

AU en NZ: Beide landen zijn oorspronkelijk gekoloniseerd door Britten. Maar dat is lang verleden tijd. Het Australië en Nieuw-Zeeland van vandaag is opgebouwd door mensen van alle windstreken, voornamelijk Europeanen, mensen uit het Midden-Oosten en Aziaten. Je voelt dat deze landen vandaag veel meer op hun geografische buren, Azië, georiënteerd zijn dan op Europa. Hoewel Amerikanen niet het typische migratiepubliek was voor Australië, heeft de televisie de cultuur ervan ook wel grotendeels binnengebracht. En ja, Australië heeft net als Amerika een enorm obesitasprobleem. In die opzichten lijkt Nieuw-Zeeland toch wel meer op Groot-Brittanië.

AU: In de steden zijn de maaltijden vrij maar je gids heeft wel steeds wat voorstellen. Tijdens de bustoer zijn alle ontbijten inbegrepen en voorzien door de leiding. Dat kan een ontbijt in het hotel zijn of ergens in de buurt. De lunch is ook inbegrepen en wordt door de groepsleiding vers bereid met overvloedig veel groenten, brood, soms ook een hamburger of gebakken vis. Soms organiseert Ying Ying Travel lunch in een plaatselijke gelegenheid of wordt een lunchpakket geleverd voor een picknick. Voor het avondeten reserveert de groepsleiding vaak een tafel in of bij de accommodatie. Je kunt daarvan gebruik maken of gewoon elders gaan eten als er nog andere keuzen zijn. Australië is een land waar veel vlees gegeten wordt, maar er is ook altijd wel een visschotel en een vegetarische optie. Dat valt overigens goedkoper uit. De keuken is groenterijk en kan net zo goed Amerikaans, Europees of Oosters geïnspireerd zijn, of dat allemaal tegelijk. Voor alle inbegrepen maaltijden is een vegetarische optie.

NZ: Gedurende de hele reis zijn de ontbijten inbegrepen. Dat is ook zo voor sommige lunches en speciale diners. Bij de vrije maaltijden zal de gids/begeleider voorstellen doen. Er is telkens keuze over. De lokale gids weet je overal de beste en meest sfeervolle eetgelegenheden aan te duiden. Waar dat niet kan, zijn er nog steeds supermarkten of kleine winkels waar je een picknick of broodjes kunt kopen. Het is handig als je een eigen mesje meebrengt. Soms is er trouwens een klein keukentje in je kamer. Met een winkel vlakbij kan dat handig zijn. Omdat Nieuw-Zeeland zo geïsoleerd ligt en een typisch landbouwland is in de vlakkere streken, komen de producten voornamelijk van eigen teelt. Vers is het credo. is een land waar veel vlees gegeten wordt, maar er is ook altijd wel een visschotel en een vegetarische optie. Dat valt overigens goedkoper uit. De keuken is groenterijk en kan net zo goed Amerikaans, Europees of Oosters geïnspireerd zijn, of dat allemaal tegelijk.

AU: Ying Ying Travel werkt met twee gidsen. Onze Australische gids, in principe Mark Raine, spreekt Australisch Engels. Hij is erg gewend met anderstalige reizigers om te gaan, dus hij spreekt heel duidelijk en zijn accent is niet zwaar Australisch. Onze Ying Ying Travel-gids Marieke is tweetalig. Wanneer gewenst, vertaalt zij simultaan wat Mark zegt, voor de deelnemers die met het Engels moeilijkheden hebben of de taal niet machtig zijn.

NZ: De lokale gids spreekt Nieuw-Zeelands Engels. Hij is gewend met anderstalige reizigers om te gaan. Onze Ying Ying Travel-gids Marieke is tweetalig. Wanneer gewenst, vertaalt zij simultaan wat Mark zegt, voor de deelnemers die met het Engels moeilijkheden hebben of de taal niet machtig zijn.

AU en NZ: Bij de meest gebruikelijke medische diëten is dat geen probleem. Als je groepsleiding zelf lunch bereidt, worden de verschillende ingrediënten niet gemengd. Voor het diner kun je vrij kiezen wat je eet, dus dat is makkelijk.

AU en NZ: In de steden en grotere centra is gratis WIFI ter beschikking in het hotel en op veel van de bezochte plaatsen. In meer afgelegen gebieden wordt soms door de accommodatie een kleine vergoeding gevraagd als je een minimum van bv. 50 Mb. overschrijdt. In de Nullarborwoestijn is geen WIFI.

AU en NZ: Voor de liefhebbers zijn er enkele wat langere wandeltochten maar de meeste wandelingen zijn minder dan een uur en voor iedereen haalbaar die normaal te been is. Het staat je geheel vrij aan de wandelingen mee te doen of bv. even bij de bus een boek te lezen. In de steden kun je geheel vrij beslissen of je aan het aangeboden programma deelneemt of niet.

AU: Je vliegt naar Perth. Ying Ying Travel boekt voor je de vluchten en ze zijn in de prijs begrepen. Op de luchthaven van aankomst ontmoet je de Ying Ying Travel-gids die je vervoer naar de stad geregeld heeft.

NZ: Auckland is nog een stuk verder maar Ying Ying Travel boekt voor je een vlot en optimaal vluchtschema. Er wordt steeds gebruik gemaakt van maatschappijen met een uitstekende reputatie. Maar in afwijking van het standaard vluchtschema kun je kiezen voor een schema met stop-over onderweg. Afhankelijk van de beschikbaarheid is dat bv. Shanghai of Hong Kong. Een gids van Ying Ying Travel ontmoet je daar om de luchthaven en voor alle verdere begeleiding. Een volledig zorgeloze stop-over dus. Je rust uit van je vlucht en bezoekt de stad samen met de gids. In de meeste gevallen betekent dat drie overnachtingen in de stop-over-stad. Je komt dan aan in Auckland op dezelfde dag als het deel van de groep dat voor het standaardschema zonder stop-over gekozen heeft. Op de terugweg heb je één overnachting, ook begeleid door een gids die je op de luchthaven ontmoet en naar je hotel en weer terug begeleidt. Ying Ying Travel doet je een prijsvoorstel bij je boeking voor de reis. Aan jou de keuze.

AU en NZ: Daar zijn verschillende redenen voor. De totale kost is lager want je betaalt niet voor zaken die je toch niet opeet. Verder geeft het veel meer gelegenheid om de lokale sfeer op te snuiven. Als er niet veel gelegenheid tot keuze is, hebben we toch de nodige niet-bindende reservering voor je gemaakt. Je komt dus altijd aan een goede maaltijd. Ook is onze ervaring dat dit voor de sfeer in de groep ook goed is. De beide reizen zijn vrij lang. Dan is het gezond om even in kleine groepjes of gewoon bv. met z’n tweetjes te kunnen gaan eten. Het geeft je wat rust en privacy. Prima voor de groepssfeer op de andere momenten.

Wat kost een maaltijd ongeveer? Uiteraard is dat geheel verschillend naargelang de eetgelegenheid die je kiest.

AU en NZ: een dagschotel voor het diner met vlees kost aan de huidige wisselkoers ongeveer 15-25 EUR, sterk afhankelijk van hoe afgelegen de locatie is.  Vegetarisch is ongeveer 30% goedkoper. 

AU en NZ: lunch is ongeveer 9-15 EUR.

Daartoe is een kans bij Fox Glacier.

Facultatief (dus niet inbegrepen in je deelnameprijs) heb je in de voormiddag de gelegenheid om een “Heli Ride” van 20 min. te doen naar de bovenkant van de gletsjer. Deze excursie kost op het moment van het schrijven van deze tekst en tegen de geldende wisselkoers NZD 270 (160 EUR). Deze uiterst veilige activiteiten beginnen met een helikoptervlucht over de gletsjer. Je landt op een afgelegen en uitzonderlijk mooi deel van de gletsjer en krijgt de gelegenheid om foto’s te nemen. Daar zie je de Victoria Falls, het smeltwater van de verborgen Victoria-gletsjer.  Indien je boekte voor deze tocht en je hebt de pech van slecht weer, dan wordt niet gevlogen en wordt de boeking terugbetaald.

Er is ook een “Heli Hike”. Deze excursie kost op het moment van het schrijven van deze tekst en tegen de geldende wisselkoers NZD 499 (295 EUR). Soms zijn er promoties waarbij de prijs zakt tot NZD 399 (235 EUR). Alle materiaal, namelijk jassen, leren schoeisel met spikes zijn voorzien. Je vliegt naar de gletsjer. Je maakt een wandeling op de gletsjer. Dan keer je terug naar Fox Glacier village, opnieuw per helikopter. Je hoeft helemaal geen ervaren klimmer te zijn. De wandeling is geheel begeleid door een zeer ervaren gids en je loopt op  het voor jou klaargemaakte pad.  De gids toont je bv. hoe de kracht van de natuur op de gletsjer ijsgrotten en bogen vormt. De duurtijd van de excursie is weer-afhankelijk maar kan tot 4 uren oplopen. Indien je boekte voor deze tocht en je hebt de pech van slecht weer, dan wordt niet gevlogen en wordt de boeking terugbetaald.

Hoe ziet dat er allemaal uit? Zie https://youtu.be/R542MZdgSxE

Waarom zijn deze activiteiten facultatief, dus buiten je deelnameprijs? Je moet weten dat het weer aan de westkust van Nieuw-Zeeland erg wisselend is. 45% van de helikoptervluchten wordt afgelast. Als het niet lukt, dan is er nog een kans om te vliegen over Aoraki Mount Cook op Dag 23.

Er zijn ruwweg 2 periodes. Het regen/orkaanseizoen van eind juli en eind november. Verwacht je aan veel regen en hitte! Het droge seizoen van december tot augustus. De warmte is veel draaglijker omdat de luchtvochtigheid beduidend lager is. Let wel, ook in het droge seizoen valt er regen, veelal een zachte welkome bui in de namiddag, in Jamaica liquid sunshine genoemd. De temperatuur bedraagt het hele jaar door tussen 28 en 32 graden en 's nachts tussen 23 en 26 graden. Het zeewater is altijd lekker warm.

Naast de vele watervallen, strandjes, bergen, etc. moet je zeker eens stoppen bij één van de vele lokale barretjes voor een rum en/of een spelletje domino met de locals. Stop ook zeker eens bij een roadside cookshop om de lokale keuken te proeven.

De meeste criminele activiteiten bevinden zich in de grote steden en tussen rivaliserende gangs. Als toerist ben je in Jamaica veilig. Het is wel aan te raden om met een doorwinterde gids op pad te gaan en je gezond verstand te gebruiken. Het blijft per slot van rekening een derde wereldland waar veel armoede heerst.

Absoluut geen aanrader. In Jamaica wordt links gereden en de vele potholes (gaten in de weg) maken het er zeker niet makkelijker op. Bovendien is er geen straatvrlichting en rijdt iedereen 's avonds met grote lichten aan. Laat dit over aan mensen die het hier gewoon zijn.

Overal in Jamaica betaal je met US dollars maar in de kleinere dorpjes en lokale plaatsen zien ze je liever komen met Jamaicaanse dollars. De wisselkoers varieert nogal maar reken ongeveer 150 JMD voor 1 EURO.

Bijna het hele jaar door wordt het hier 's morgens licht rond 5u30 en donker rond 18u30, afhankelijk van de bewolking. In de winter ietsje korter, in de zomer ietsje langer.

 

Denk eraan je bankkaart te laten activeren voor Jamaica. Ga ook langs je ziekenfonds.

In je reiskoffer neem je best lichte kledij mee, zwemkledij, sandalen of flip flops, zonnecrème factor 50, insectenspray en zalf in geval van insectenbeten.

Zuidelijk Afrika

<p class="rtejustify"><strong>Laat je overdonderen door de afwisseling van imposante bergen, schilderachtige valleien, woestijnlandschappen, witte stranden, ruige kliffen en woeste oceanen van Zuid-Afrika. Voel de Afrikaanse spirit en dans mee op een concert in Kirstenbosch. Geniet van een heerlijk glaasje wijn bij een traditionele Afrikaanse braai en relax aan het zwembad van het prachtige wijndomein. Kom tot rust in de fabelachtige natuur van Namibië, een veelkleurige woestijn met bizarre rotsformaties onder een prachtig wolkendek. Maak kennis met de kleurrijke etnische groepen en oeroude rotstekeningen en geniet van een romantische zonsondergang in een luxueuze safari lodge onder de Afrikaanse sterrenhemel. Ga op zoek naar de 'Big five' in de Okavango Delta van Botswana, één van de meest indrukwekkende natuurgebieden van Afrika. Voel de kracht van de imposante Victoria watervallen in Zambia, één van de grootste watervallen ter wereld. Zuidelijk Afrika is een ongelooflijke vakantiebestemming, die iedere toerist wel iets te bieden heeft!</strong></p>

<p class="rtejustify">&nbsp;</p>

<h4 class="rtejustify"><strong>Smeltkroes van culturen</strong></h4>

<p class="rtejustify">Zuid-Afrika, de regenboognatie, is een smeltkroes van verschillende culturen en religies en telt maar liefst 11 officiële talen. Vele naamplaatsen en de typische Kaaps-Hollandse bouwstijl herinneren ons duidelijk aan het Nederlandse koloniale verleden. Meer dan 300 jaar geleden brachten de Franse Hugenoten de wijnbouw naar Zuid-Afrika. Vandaag vind je er prachtige exclusieve wijn estates.</p>

<p>&nbsp;</p>

<h4><strong>Nelson Mandela</strong></h4>

<p class="rtejustify">Treed in de voetsporen van Nelson Mandela en bezoek Kaapstad, een bruisende stad met een rijke geschiedenis waar je de gevolgen van de apartheid nog kunt ervaren.</p>

<p class="rtejustify">&nbsp;</p>

<h4 class="rtejustify"><strong>Namibië, Botswana en Zambia</strong></h4>

<p class="rtejustify">Naast al het moois van Zuid-Afrika ontdek&nbsp;je met Ying Ying Travel de geheimen&nbsp;van Namibië, Botswana en Zambia.</p>

<p class="rtejustify">&nbsp;</p>