Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish

+32 14 73 71 84   +32 497 63 42 20  info@yingyingtravel.eu

Kimono: zo ingewikkeld en ook zo eenvoudig

Home » Reisblog » Kimono: zo ingewikkeld en ook zo eenvoudig
Japan

 

Ki-mono betekent eenvoudig “een ding om te dragen”. Het woord heeft geen meervoud want dat onderscheid wordt in het Japans niet gemaakt. Dit complex uitziende kledingstuk bestaat eigenlijk gewoon voornamelijk uit enkele rechte stukken stof: 4 voor volwassenen, 3 voor kinderen. Ze worden aan elkaar gedriegd of genaaid. Zo kunnen ze makkelijk uit elkaar gehaald worden en weer in elkaar gezet bij het wassen. Vormgeving volgens de lijnen van het lichaam is zo goed als afwezig. Het linker halskraagstuk draag je over het rechterstuk, tenzij een overledene opgebaard is.

Er is een oneindig aantal types kimono: voor festivals, de hobbyclub, huwelijksfeesten, overlijdens, religieuze plechtigheden, diverse sporten en nog veel meer.

De kimonodracht voor mannen en vrouwen is ook geheel verschillend. De kimono voor mannen is veel eenvoudiger. Kimono, zeker voor vrouwen, hebben erg veel bijkomende attributen.  Er hoort een onderkleed bij: de nagajuban, een reeks kleinere gordels die het geheel op zijn plaats moet houden en de zichtbare decoratieve gordel: de “obi”. Die laatste kan in erg veel stijlen geknoopt worden.

Traditioneel is een kimono gemaakt van zijde, hennep, satijn en mogelijk ook met brokaat. Nu worden ze ook uit veel minder dure exemplaren gemaakt: katoen, polyester en andere synthetische materialen. Maar zijde wordt nog steeds aanzien als het ideale materiaal. De kleur wordt bepaald door de leeftijd van de drager, het seizoen, de gelegenheid en tal van andere factoren. Soms worden stoffen beschilderd of bedrukt maar diverse technieken van batiek zijn ook erg populair.

Voor bijzondere gelegenheden zijn er professionele kimonokleders. Dat is bv. zo voor de geisha. De kleders gaan van huis tot huis om de geisha van de wijk aan te kleden. Een obi correct aantrekken, vergt behoorlijk wat man- of vrouwkracht.

Voor een waardevolle kimono betaal je snel 100.000 EUR. Tel je de attributen erbij (de obi, decoratieve obikoord, de nagajuban, broche en andere gebruikelijke versieringen zoals haarspelden, de sandaaltjes, bijpassend handtasje enz.) dan kom je aan het dubbele. Gelukkig zijn er ook veel eenvoudigere exemplaren uit katoen of polyester vanaf ongeveer 50 EUR zonder attributen.

Nu nog je kleinood goed opvouwen? Je Ying Ying Travel-gids toont je met plezier hoe dat moet.

Onze begeleide reizen naar Japan

Ideale kennismaking met Japan in een schitterend herfstkleurtje

6 nov 2024
25 dagen

Ideale kennismaking met Japan in lentetooi

13 mrt 2025
17 dagen

Lentebloesems met schatten op hoofdeiland en groot festival

31 mrt 2025
25 dagen
Japan Herfst en rijke cultuur

Ideale kennismaking met Japan in een schitterend herfstkleurtje

5 nov 2025
25 dagen